vissza a térképhez >
bejelentkezés regisztráció

 

 

Édes karácsonyi finomságok a Danubius Szállodák ajánlásával


Angyalkák gesztenyés gyümölcskalácsa

Poór Lajos

a Hotel Annabella            mesterszakács konyhafőnökének ajánlásával                          

Hozzávalók 10 személyre:

10 dkg vaj
10 dkg porcukor
10 dgk liszt
2  db tojás
10 dkg cukrozott vegyes gyümölcs
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg főtt, darabolt gesztenye

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd lassan hozzáadagoljuk a tojást (a tojást úgy csorgassuk a vajhoz, amilyen ütemben felveszi). Fakanállal hozzáadjuk a lisztet és kockára vágott gyümölcsöket.

Kivajazott, lisztezett formába töltjük, 180 oC-os sütőben egy óráig sütjük.Sütés után a formában hagyjuk kihűlni. Kihűlés után vékonyan átvonhatjuk vajjal, majd megszórjuk porcukorral, de átvonhatjuk csokoládéval is. Tálaláskor gyümölcsmártást kínálhatunk hozzá.


Narancs és fügezselé habcsók karikában

Ferenczi István

a Danubius Hotel Arena       
konyhafőnökének
ajánlásával                             

Hozzávalók 10 személyre:

5 db tojásfehérje
32 dkg finom kristálycukor
20 dgk narancs
6 cl narancslikőr
8 dkg barnacukor
50 dkg friss lila füge
2 dl Tokaji aszú
5 gr csillagánizs
szegfűszeg és egész fahéj
sütőpapír

Elkészítés:

Az 5 db tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd folyamatosan, lassan hozzáadjuk a kristálycukrot. Sütőpapírra evőkanál segítségével 10 db köralakú lapot kenünk kb 7-8 cm átmérővel, 5 mm vastagon.  A maradék masszát csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük és a karikák szélét körbenyomjuk 1,5-2  cm magasan. 150 oC-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, vigyázva, nehogy megégjen. Amikor szép szine van, akkor a sütőt kinyitva kiszárítjuk a karikákat.

A narancsot meghámozzuzk, kockára vágjuk és cukorral, szegfűszeggel felfőzzük. Étkezési keményítővel picit zselésítjük és narancslikőrrel ízesítjük.

A füge egy részét szintén apróra daraboljuk és egészfahéjas Tokaji aszúban megfőzzük. Ugyanúgy zselésítjük mint a narancsot.

Amikor a két zselé még nem kötött meg teljesen, 2 evőkanál segítségével megtöltjük a kész karikákat.

Narancskarikákkal, vagy cukros naranccsal díszíthetjük. A cukros narancshoz a hámozott, szeletelt narancsot sütőpapírra tesszük, megszórjuk a barnacukor felével és sütőben ráolvasztjuk. Vigyázat, a cukros narancs nagyon forró!

A barnacukor másik felét serpenyőben megolvasztjuk a csillagánizzsal, beleforgatjuk a cikkekre vágott fügét és ezzel tálaljuk a desszertünket


Gesztenyealagút

Rezneki Zoltán

a Danubius Központ           konyhafőnökének ajánlásával                          

Hozzávalók 1 rúd (10 szelet) elkészítéséhez, a forma mérete kb 29x9 cm

Piskóta:
4  db tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
1 dkg kakaó
Gesztenyekéreg:
40 dkg gesztenye massza
0.1 dl rum
1 dkg porcukor
Töltelék:
3dl tejszínhab
1 dkg vaníliás cukor
2 dkg porcukor
1 dkg zselatin
0,6 dl víz
Csokoládé:
10 dkg étcsokoládé
0,1 dl étolaj

Elkészítés:

Piskóta: A tojásokat a cukorral habbá verjük, majd lazán hozzákeverjük a lisztet, amit a kakaóporral előzőleg összekeverünk.Szilikonos sütőpapírra nem túl vastagra, egyenletesen elkenjük és 200 oC fokon 5-6 percig sütjük. Kihűlés után a formánk alapterületének méretére vágjuk.

Gesztenyekéreg: A gesztenyét a rummal és a porcukorral formázhatóvá gyúrjuk. Az alagút formánk belső ívét celofánból kivágjuk és kinyújtjuk rá a gesztenyemasszát. A celofánnal együtt a formába helyezzük, úgy, hogy a celofán érintkezzen a formával, így megkapjuk az alagút formát.

Töltelék: A zselatint beáztatjuk a hideg vízbe, és ha megduzzadt felmelegítjük, majd kézmelegre visszahűtjük és a cukorral, vaniliás cukorral felvert tejszínhabhoz csorgatjuk. A krémet a gesztenyére rakjuk és a piskótával lezárjuk. Fagyasztás után a formából kiborítjuk és a celofán eltávolítása után az összetört majd vízfürdőben az olajjal együtt megolvasztott csokoládéval bevonjuk. Dermedés után forró, vizes késsel szeleteljük.


Karácsonyi narancsos répás kevert

Ordonics Árpád

a Hotel Pátria          mesterszakács konyhafőnökének ajánlásával                          

Hozzávalók 10 személyre:
 
Tészta:
6 db tojás
3 dl olaj
3 dl tej
64 dkg porcukor
10 gr vaníliás cukor
30 dkg narancs
60 dkg répa
8 dkg kókuszreszelék
8 dkg dió
44 dkg liszt
10 gr fahéj
10 gr szódabikarbóna
egy csipet só
Díszítés:
10 dkg szeletelt mandula
a díszítéshez
2 db narancs átszûrt leve
2 dkg vaj
5 dkg cukor
 

Elkészítés:

Az egész tojásokat, az olajat, tejet és a kétféle cukrot habosra keverjük, majd a szárazanyagokat is összekeverjük, és hozzáadjuk a tojásos masszához. A legvégén belekeverjük az apró kockákra vágott narancsot (a narancs héját is belereszeljük) és a lereszelt répát, majd kerek tortaformába (esetleg tepsibe) helyezzük, és 180-190 °C -on min. 50 percig sütjük. 2 dkg vajat serpenyôpen felolvasztunk, hozzáadjuk és megpirítjuk a cukrot, majd a narancsok átszûrt levével felöntjük és méz sûrûségûre visszaforraljuk. Az így kapott karamell glazúrral lekenjük a kihûlt süteményt, szeletelt mandulával és narancskarikákkal díszíthetjük.


Fűszeres gyümölcsös kugóf

Mikolásné Csapó Tünde

a Hotel Helikon           konyhafőnökének ajánlásával                          

Hozzávalók 10 személyre:

Kuglóf:
5 db tojás
25 dkg margarin
30 dkg liszt
20 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
2 dkg vaníliás cukor
5 gr sütôpor
2 gr ôrölt fahéj, szeg fûszeg,
gyömbér
20 dkg vegyes aszalt
gyümölcs
Cukormáz:
0,75 dl narancslé
40 dkg porcukor

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját margarinnal, porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. A fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. A lisztet a fûszerekkel, sütôporral, aszalt gyümölcsökkel elkeverjük, a margarinos részhez adjuk. A tojásfehérjét lazán hozzákeverjük. Kivajazott, morzsázott formában sütjük 170 °C -on kb. 45 percig. A tetejét narancsos cukormázzal vonjuk be. Ehhez 0,75 dl narancslevet keverjünk ki 40 dkg porcukorral.


 

Karácsonyi gesztenyehab csokikéregben, Tokajival ízesített aszalt gyümölcs raguval és vilmoskörte sorbet-val

Juhász István

a Hilton Budapest            mesterszakács konyhafőnökének ajánlásával                          

Hozzávalók 10 személyre:

50 dkg édes
gesztenyemassza
5 dl tejszín habbá verve
1 dl baracklikôr
10 db csokoládélap
Tálaláshoz:
4 dl Vilmoskörte Sorbet
10 adag gyümölcsragu
Gyümölcsragu:
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt ananász
10 dkg aszalt vörösáfonya
1 dl Tokaji Szamorodni (édes)
2 evôkanál méz
1 teáskanál ôrölt fahéj
Vilmoskörte Sorbet:
30 dkg körtekompót
50 dkg méz
0,5 dl Vilmoskörte pálinka
1 dl fehérbor (száraz)

Elkészítés:

A gesztenyemasszát átpasszírozás után likôrrel ízesítjük, tejszínhabbal lazítjuk, csepp alakú formába helyezett csokilapokba töltjük, hûtôben dermesztjük, majd a formából kivéve Sorbet-val és gyümölcsraguval tálaljuk a képen látható módon. A gyümölcsöket az áfonya kivételével apró kockára vágjuk a többi anyaggal összekeverjük és 2-3 órát (tálalásig) hûtôben tároljuk. A kompótot pürésítjük, majd a többi anyaggal összekeverés után fagyasztóban kikristályosítjuk és tálaljuk.


 

További karácsonyi ötletek

 

 

Vélemények

#1 niklike 2010-12-09 09:42:45
Szívesen kipróbálok új recepteket, főleg így az ünnepek előtt érdeklődéssel olvasgatom őket. A gesztenye alagút különösen felkeltette érdeklődésemet.

Válasz erre
#2 kvs 2010-12-09 10:22:42
Én szeretek sütni, kedvesem szereti megenni amit sütök.....így kiegészítjük egymást. :) A narancsos répás kevertet tuti kipróbálom. :)

Válasz erre
#3 Era 2010-12-10 08:41:45
Legszebb ajándék,amit tiszta szívvel adunk,és szeretettel készítünk.Az én családom egy angyali édesszájú család.Az angyalok kalácsa pont nekik való ajándék lesz Karácsonyra.Köszönöm.Kellemes ünnepeket mindenkinek!

Válasz erre
#4 Edu 2010-12-10 09:23:13
A legtöbb férfit - így engem is - a hasamon keresztül lehet "megfogni". Édesanyám nagyon finoman süt, remélem a feleségem is próbálkozni fog az ünnepekre... (Szerelempark megadta a segítséget hozzá. Köszi!!!!)

Válasz erre
#5 Ildo 2010-12-11 16:32:14
Nagyon nehéz választani, de szerintem ebben a sorrendben elkészíthetem kis családomnak. Köszi a finom recepteket!

Válasz erre
Vélemény hozzáadásához be kell jelentkezned!