vissza a térképhez >
bejelentkezés regisztráció

 

Az álomruha


Amikor kiejtjük a szót: menyasszony, legelőször a gyönyörű ruhára gondolunk, amelyet - jó esetben - életében csupán egyszer visel egy nő. Erről  álmodozik hónapokkal a nagy nap előtt, vagy talán kislány kora óta. Ezen a napon királynő szeretne lenni, boldog és a legszebb...

Gondoljuk hát végig, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor a menyasszonyi ruhát kiválasztjuk:

Kölcsönözzük, vagy varratjuk
A menyasszony alkata
Szín, fazon, stílus
Kiegészítők
Harmonizáljon a vőlegény öltözékével
Az esküvő stílusa
Az aktuális divat

Kölcsönzés vagy varratás?

Az első lépésben el kell döntened, hogy varratod, vagy kölcsönözni szeretnéd ruhádat. Sok menyasszony ragaszkodik hozzá, hogy olyan ruhát viseljen, amit senki sem hordott még előtte. Pusztán az érzés is boldoggá teszi, hogy ez a ruha rajta van először.

Amennyiben magad varratod a ruhát ez az érzés garantált a számodra. Azonban csak nagyon tapasztalt és jó ízlésű varrónőre szabad bíznod ezt a feladatot, aki tanácsaival segíti döntésedet. Divattervezők szolgáltatásait is igénybe veheted, akik hozzáértésükkel bizonyára a legszebb ruhát álmodják meg számodra. Ahhoz, hogy jó minőségű ruha készüljön, elsősorban jó alapanyag szükséges. Fontos hogy a ruha sűrű szövésű anyagból készüljön, mert ennek sokkal szebb az esése és a tartása. A csipke, gyöngy és egyéb díszítések is finom anyagból készüljenek.

Az esküvői szalonok gazdag kínálattal várják a menyasszonyokat. Itt is meg lehet az esélyed arra, hogy először te hord a kiválasztott ruhát, ha kifizeted az első használat díját - ami nem sokban tér el a vételártól- vagy megvásárolhatod a kívánt modellt. A jó hírű, igényes szalonok ügyelnek arra, hogy neves márkákat forgalmazzanak, ruháik minőségi anyagból készüljenek és megfeleljenek a legújabb  esküvői trendnek. Nézd át a szalonok kínálatát, majd győződj meg személyesen is, ha valamelyik modell megtetszett. Így megkíméled magad a fárasztó és felesleges járkálástól és csak azokat keresed fel, ahol az ízlésednek és alkatodnak legmegfelelőbbet kiválasztottad. (Előtte érdemes felvenni a szalonnal a kapcsolatot, hogy amikor megérkezel, ne kelljen várakoznod és lehetőleg csak veled foglalkozzanak.) A Szerelemparkban ajánlott szalonok márkás, gyönyörű modelleket kínálnak!  

Ezután következik a ruhapróba. Ide jó ha magaddal viszed édesanyádat, vagy azt, akinek az ízlésében leginkább megbízol. (Vőlegényt tilos! Neki fárasztó ez az egész és különben is hadd legyen menyasszonya meglepetés a számára!) Vigyél magaddal olyan magas sarkú cipőt, amilyet az esküvőn viselni fogsz, így helyesen fogod látni az arányokat. Hallgass a szalon alkalmazottainak tanácsaira. Bátran próbálj fel olyan ruhát is, amibe elsőre esetleg nem szerettél bele, hiszen a ruha felvéve, abronccsal, alsószoknyával sokszor teljesen másképp mutat, mint a vállfán lógva. Nézd meg a ruhát alaposan, hiszen az apró részletekben rejlik a minőség titka. Ellenőrizd a varrásokat is. Látszik-e  az oldalán a kiengedések nyoma, az alján a szoknya leengedése? Nézd meg, hogy a díszek varrva vagy ragasztva vannak? A ragasztott gyöngyök a tisztítás során leoldódhatnak, ezért mindenképpen varrottat válassz! A ruha belsejét is ellenőrizd! Egy minőségi ruhán a belső varrásoknak is szépeknek kell lenniük! Ajánlatos a praktikumra, táncra is gondolni és olyan modellt választani, amelyiknél az abroncs vagy uszály lekapcsolható.

A ruhával együtt érdemes kiválasztani a hozzá illő kiegészítőket, a fátylat, fehérneműt, táskát, cipőt, ékszereket, stb.  Kérjünk szín- vagy anyagmintát, különösen akkor, ha nem hófehér ruhára esett a választásunk.

A menyasszony alkata

Valamilyen elképzelésed  mindenképpen legyen, amikor választani indulsz. Legalább körvonalaiban határozd el a színt, stílust, fazont. Mindenképpen az alkatodnak megfelelőt válassz. Ehhez egy kis segítséget nyújztunk:

Körte alkat: Keskeny felsőtest, karcsú derék, széles csípő, erős comb jellemzi. Nem ajánlott: nyakpántos, vagy amerikai vállas ruha, illetve szűk szoknya. Előnyös: derekat hangsúlyozó blézer, szélesen kihajtott gallér, enyhén A vonalú szoknya.

Deltás alkat: Széles felsőtest, hangsúlyos váll, keskeny csípő és gyakran nagy mell jellemzi. Nem ajánlott: váltöméses ruha, nagy mell esetén világos mellrészű ruha. Előnyös: Mély V-nyakkivágást adó gallér, mely függőlegesen megosztja a mellrészt, keskenyítve ezzel a felsőtestet. Egyenes vonalú, vagy szűk szoknya.

Molett alkat: Domború, telt idomok. Nem ajánlott: Rövid, szűk blézer, alakra simuló ruha, húzott szoknyarészű ruha, térd feletti ruhahossz, merev anyagú ruha. Előnyös: az alakot függőlegesen megosztó, enyhén bővülő ruha, mely vékonyít, valamint a mély, ovális vagy a V-kivágás.

Kis termet: Alacsony, filigrán alkatú, vékony csontú. Nem ajánlott: nagyon bő szoknyás ruha, hosszított blézer. Előnyös: sellő fazonú ruha, mely kiemeli a karcsúságot. Alakra simuló, egyenes szoknyás öltözet és nem túl mély nyakkivágás.

Állapotos: Az alak sziluettje és térfogata folyamatosan változik. Nem ajánlott: derékban szabott ruha. Előnyös: princessz fazonú ruha, mely a mellet hangsúlyozza. Mély nyakkivágás.

A menyasszonyi ruha színe, stílusa

A menyasszonyi ruha hagyományosan fehér színű. A szűziesség és tisztaság színe ez. Az ártatlanság gyönyörű szimbóluma. Manapság azok is magukra öltik a hófehér ruhakölteményt, akikre semmiképpen sem igazak a korábbi jelzők. Azonban mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy hófehér, törtfehér, bézs, arany, vagy szines esküvői ruhát visel élete legszebb napján. A kínálat roppant gazdag.

Alapelv azonban, hogy a menyasszony ruhája illeszkedjen az esküvő stílusához. Aki klasszikus esküvőről álmodik, annak ruhája is legyen királynői, selyem, gyöngy, csipke díszítéssel. A romantikus stílus kedvelői válasszanak könnyed anyagokat, tüllt, rózsadíszítést. Az extravagansoknak ruhájukon is megjelenhet az extremitás. Azok ruháján, akik hagyományos, magyaros esküvőt szeretnének, visszaköszönhetnek népies motívumok.

A menyasszony szépségét emeli a ruhához és a menyasszony alkatához illeszkedő virágcsokor, amelyhez szintén adunk ötleteket a Szerelemparkban.


 

A képekre kattintva megtekintheted a nagy esküvői divatszalonok legújabb kollekcióit.

  

     


    

 


Az esküvőt tervezhetjük egy trendi színvilág köré, amelyben főszereplő szín a menyasszony ruhája is. Két - három színnél többet lehetőleg ne alkalmazzunk. Ha a kiválasztott szín árnyalatait használjuk, harmonikus, elegáns hatást érhetünk el. Bemutatunk néhány példát:

A légies bézs

 

Az üde rózsaszín

 

 A könnyed sárga 

 


A fényűző arany

 

 

Vélemények

#1 Thabita 2010-05-03 15:54:56
Az esküvő minden nő életében nagy esemény, de szerintem túl spirázzák az egészet, én is szép ruhát szeretnék, de vannak határok. Mert ez nem csak rólam szól, ha nem arról a férfiról is akivel lefogom élni az életem. És én szeretem annyira a páromat, hogy ne csináljak hülyét belőle.

Válasz erre
Vélemény hozzáadásához be kell jelentkezned!