vissza a térképhez >
bejelentkezés regisztráció

 

 

A minigolf szabályai

 


 

 

 

A játékot a kijelölt elütõhelyrõl kell kezdeni, és a labdát maximum 6 ütésbõl a lyukba kell juttatni.

 

Az eredménylapra fel kell írni, hogy az adott pályán mennyi ütésbõl sikerült a lyukba juttatni a labdát. Amennyiben a 6. ütéssel sem sikerült teljesíteni a pályát, a játékos eredménylapjára 7 pontot kell felírni. A játék gyõztese az a játékos, aki a 18 pályán összesen a legkevesebb pontot éri el.

 

Azt a labdát, amely nem jutott át a pálya két oldalán jelölt határvonalon, ismét az elütõhelyre kell tenni. Amelyik a határvonalon áthaladt, onnan kell továbbütni, ahol megállt. Az emelkedõs pályákon nincs jelölve határvonal, ezeken minden ütést az elütõhelyrõl kell elvégezni.

 

Az emelkedõs pályákra tilos rálépni, azokon csak az elütõhelyrõl végezhetõ el ütés. A pályán lévõ akadályokra rálépni nem szabad. Mozgásban lévõ labdát nem szabad elütni, mert ezzel a pálya borítása sérülhet. A játékból kizárható az, aki ezeket a szabályokat nem tartja be, mivel ezzel kárt tehet a pályákban.

 

Ha a labda a pálya széléhez közel áll meg, akkor merõleges irányban 20 cm-re beljebb helyezhetõ, és a játékot onnan lehet folytatni.

 

Amennyiben a labda az akadály elõtt vagy mögött áll meg, az akadálytól 50 cm-re tehetõ  a pálya szélével párhuzamosan.

 

Ha a labda kipattan a pályáról, miután áthaladt a pálya szélén jelzett határvonalon az elhagyás helyén a pálya szélétõl 20 cm-re kell azt visszahelyezni, és onnan lehet folytatni a játékot.

 

A játék során többféle labda is használható, viszont minden pályát azzal a labdával kell végigjátszani, amellyel a kezdõütést elvégeztük.

 


 A golf szabályai

 

A pálya mintegy 60 - 80 hektáron terül el, általában erdővel, tóval, patakkal tarkított, szép természeti környezetben. Hossza 6 - 10 km között váltakozik, és 35 - 40 méter széles.


Egy hagyományos golfpálya 18 szakaszból áll, és a szakaszok hosszúsága 100-550 méter közötti. Ezeket a szabad füves területeket homokcsapdákkal, mesterséges vízakadályokkal is nehezítik. Minden szakasz elején egy kb. 20 m2 nagyságú kijelölt terület szolgál az első ütés megté-telére, a labda elindítására azon a szakaszon. A szakasz végén található a 10 cm átmérőjű és 10 cm mély lyuk, benne a zászlóval, mely körül egy 20 m átmérőjű igen finomra nyírt (1 - 4 mm) és keményre hengerelt pázsit van. E kettő közötti terület a játéktér, melynek füve 2 - 4 cm.

 

A játék lényege, hogy az elütőhelyről indított labdát minél kevesebb ütéssel kell eljuttatni a szakasz végén lévő lyukba, úgy, hogy azt csak az ütővel lehet érinteni. A játék az első szakasz elejéről indul és a 18. szakasz lyukba gurításával fejeződik be.


Kétféleképpen játsszák, az egyik az ütések szerinti játék, mely esetben a szakaszokon elért összes ütésszámot számítják, a másik a szakaszok szerinti játék, ahol az a győztes, aki ellenfelénél több szakaszt nyer. A pályákat általában az egész világon úgy építik, hogy egy jó játékos 72 ütéssel tudja teljesíteni optimális esetben. Az ettől való eltérés az ún. handicap szám. Ezzel minden játékos rendelke-zik, ami az illető tudásszintjét fejezi ki.

 

Az ütők rögzített fejűek és felhasználásukat leginkább a dőlésszög határozza meg. A játékos 14 ütő közül válogat, a terepviszonyok, a távolság, a repülés választott íve, vagy például a pörgetés igénye szerint. Vannak úgynevezett "fa" ütők, ahol az 1 - 1,2 méteres acélnyél végén hagyományosan fa, ma már különböző üvegszálas műanyag fej van. A "vas" ütők feje a nyél mellett szintén acélból van.


A labda 4,27 cm átmérőjű és 46 gramm súlyú, belseje tömör-, vagy feltekert műanyag vagy gumi szálból készül. A labda külső műanyag burkot kap, a burokba sajtolt bemélyedések a visszahúzó légörvények feloldását segítik.


A felszereléshez tartozik a kis műanyag tű, amelyet az első ütéseknél, az elütő helyen használják. Ez a labdát a föld fölé emeli, így csökkenti az elütőhely fűvének károsodását.. A balkézre húzott kesztyű a jobb fogás elérésére szolgál. A felszerelést egy speciális táskában tárolják, amit egy kerekek-kel ellátott kis kocsin húznak. Nagyon fontos még a speciális cipő is.

 

A golf egy igazi angolszász fair sport, amelynek szabályait minden négy évben a Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews adja ki és a világ minden golfpályáján kötelező érvényű.

 

 

 

 

Ehhez a linkhez még nem írt senki véleményt. Legyél Te az első!

Vélemény hozzáadásához be kell jelentkezned!