♥ Az asztalterítő textilből készüljön és 20 cm-re lógjon le az asztalról.
♥ A szalvéta harmonizáljon a terítő színével. A szalvéta a tányér baloldalán fekszik. Ha hajtogatással alkotunk valamit belőle, tehetjük a tányérba, vagy a tányér elé is.
♥ A tányérok elhelyezése: a lapos tányéron leveses tányér. Ha előétel is szerepel, akkor a lapos tányéron kistányért helyezzünk el.
♥ A kés a tányér mellett jobb oldalon, élével a tányér felé.
♥ A villa baloldalon, hegyével felfelé néz.
♥ A kanál a kés mellé jobb oldalra, esetleg a tányér elé kerül a kiskanállal együtt.
♥ Savanyúságos, kompótos tálka a tányér bal oldalára kerül.
♥ A poharak a tányér jobb oldalán helyezkednek el. A fogyasztás sorrendjében - jobbról balra haladva - a vendég jobb kezéhez vannak állítva. Első helyen - a kés hegyénél - mindig a vizespohár van, mellette jobb felé a pezsgőspohár, vagy konyakos pohár, ezután a vörös és fehérboros poharak következnek, s ha az aperitifet is asztal mellett fogyasztják, a legkisebb (pálinkás) pohár zárja a sort.
♥ Halkés és halvilla a rendes kés illetve villa mellett fekszik. A halkés kissé lapátszerű „pengéje” életlen, hogy a vendég ne vágja el a szálkát. A villa is nagyobb felületűre van kiképezve. A halételeken kívül békához, a nem egészben felszolgált halételekhez is ezt adják.
♥ Rákkés és rákvilla: A rákkés hegyes, közepe táján ki van lyukasztva, hogy a rák ollóját ennek a lyuknak a segítségével törje le a vendég. A rákvilla kifelé tartó hegyes és kétágú.
♥ Homár villa: Nyele kanálkiképzésű, hosszú eszköz, a végén két kis villaszerű heggyel.
♥ Kaviárkés: lapátszerű, lekerekített életlen kés
♥ Vajkés: a kaviárkéshez hasonló, de a penge hátsó felületén bemetszéssel készült, hogy a vaj kenéskor a kenyér egyenetlenségét követni tudja.
♥ Sajtkés: pengéje felfelé ívelt, hegyes vége van
♥ Csirágfogó, a spárgához
♥ Csigafogó és csigavilla• osztrigavilla• fondüvilla
♥ Uzsonna, reggeli kisebb tányérokkal. Jobbra a csészealj és a csésze. A kávéskanál a csészealj jobb oldalán. Étkezés közben mindig a csészealjra tegyük a kiskanalat, nehogy összepiszkítsuk a terítőt.
Amikor nagyobb társaság van együtt, érdemes ültető kártyát készíteni. Ezek stílusban, színben és hangulatban harmonizáljanak az eseménnyel és a terítékkel. Lehetőleg olyanok kerüljenek egymás mellé, akiknek az érdeklődési köre hasonló, vagy megegyezik. A párok (jegyesek) kerüljenek egymás mellé
♥ Az evőeszközöket nem illik tisztogatni, egymáshoz súrolni!
♥ Amennyiben folytatjuk az étkezést, a tányér peremére helyezzük az evőeszközt, ha végeztünk, egymással párhuzamosan, nyelükkel jobb kezünk felé fordítva fektessük el a tányéron.
♥ Ne a kanál oldaláról szürcsöljük az ételt, hanem hegyével fordítsuk magunk felé a kanalat, úgy közelítsünk a szánkhoz. Ne az egész kanalat vegyük szánkba. A kanalat ne nyaljuk le!
♥ A villára csak annyi ételt helyezünk, amennyit könnyen a szánkba tudunk helyezni. A villát úgy megpakolni, hogy alig fér a szánkba, illetlenség.
♥ A kés sohasem érintheti a szájat, szájba venni, lenyalni kirívó modortalanság.
♥ Húst, tésztát nem illik kanállal enni.
♥ A tányért ne döntsük meg!
♥ A csészében tálalt levest a csésze aljából ki lehet inni.
♥ Az evőeszközökkel a lehető legkisebb zajt okozzuk!
♥ Zárt szájjal együnk!
♥ A kenyeret az asztalnál törjük, nem harapjuk! (Kivétel a szendvics.)
♥ Lekvárt, vajat, felvágottat, stb. ne a saját evőeszközünkkel szedjük ki, hanem amit hozzá adnak, azzal szedünk a tányérunkba. Innentől a saját evőeszközünkkel folytatjuk az evést.
♥ Hal evése általában két villával történik.
♥ A húst ne szabdaljuk darabokra, csak vágjunk belőle falatonként.
♥ Csirke (vagy apró szárnyasok) csontját kézbe vehetjük és leehetjük róla a húst. Libacombot vagy karajt természetesen nem veszünk kézbe.
♥ Virslit ehetünk kézzel, azonban debrecenit csak késsel-villával!
♥ Rizst villával eszünk.
♥ Kompótot kanállal fogyasztunk!
♥ Gyümölcsöt, ha gyümölcskést is kapunk hozzá, vágjuk fel, ne harapjuk. Mandarint, narancsot meghámozhatjuk. Szőlőt szemenként együnk.
♥ Kávét, teát ne kanalazgassunk, igyuk meg! (Előtte a kanalat vegyük ki!)
♥ Cukortartóból a cukrot a bele helyezett kanállal vegyük ki!
♥ Tortát, krémest tortavillával, kiskanállal együnk! Kalácsot, apró süteményt kézbe vehetünk!
♥ Mindenféle süteményhez használjunk tányért.
♥ Fogvájót szükség esetén használható, de takarjuk el kezünkkel a szánkat!
♥ Az aperitif feladata az étvágygerjesztés, ez rendszerint tömény ital (cseresznye, barack, körtepálinka), koktél, Martini, Cinzano.
♥ Sört sörös pohárból, korsóból, füles pohárból igyunk! Nem szokás vele koccintani, de mivel eltelt a száz év, most már szoktak. (Haynau sörrel koccintott az Aradi Vértanúk kivégzésére, ezért megfogadták a magyarok, hogy száz évig nem koccintanak sörrel.) Sört nem illik utántölteni. 8-10 Celsius fokos hőmérséklet a legideálisabb.
♥ Bort csak jó minőségűt igyunk! Lehet vörös, fehér, édes, félédes, vagy száraz.
Alapszabály:
Előételekhez – száraz fehérbor
Halakhoz – félszáraz fehérbor
Szárnyas sültekhez, fehér húsokhoz, zöldfűszeres étkekhez, salátákhoz – fehérbor illik
Fehér húshoz - édeskés, fehér pecsenyebor vagy könnyű vörösbor
Nehéz ételekhez, vörös húsokhoz – vörösbor
Sajthoz – könnyű vörösbor
A desszerthez – édes likőr vagy aszúbor illik.
Izgalmas ízhatások érhetők el, ha megtörik a szabály, ehhez azonban szakértelem szükséges.
A fehér borok 8-14 fokra hűtve a legfinomabbak, a vörösbort szobahőmérsékleten, kb 18 celsius fokon fogyasztjuk. A borospoharat sose töltsük tele. Bort rátölteni szabad! Állva, egy kézzel töltsünk. Nő ne töltsön alkoholt!
♥ Pezsgő. Különleges események, ünnepek itala. Pezsgővel szokás köszöntőt mondani. Ilyen esetben ez az aktus az étkezést megelőzi. Természetesen szabad étkezés közben is pezsgőt fogyasztani. A pezsgő jéghidegen a legízletesebb, ezért étkezés közben is hűteni kell (pezsgősvödörben, jégben).
További illemtani szabályok...
|
|||
Helló, annak is aki az oldalt szerkeszti,és minden más ide látogatónak!-Bélától.. Figy! Lényegében csak kizárólag azért regeltem, h fel vessek egy kérdést: miszerint mind szép és jó amit ebben a témában írtatok, csak h nekem egy rész hiánya feltűnt.És erre a kapcsolatommal való összeszólalkozás alkalma világított rá. Kérdezni szeretném: amennyiben le ültünk az asztalhoz,ugye - jó étvágyat kívánunk. Nos ,ha lennétek kedvesek eme téma körről is pár szót ejteni.Az sem baj ha csak nekem adtok választ a privát levelezőimre ,amit a regisztráláshoz be írtam.
Segítsetek ,kérlek: ha az illető készítette az ételünket, esetleg ő hozta, de el kezdenénk enni- bunkóság az ha jó étvágyat kívánok neki?..mármint ,ugye az a sajátja.. vagy tehetem nyugodtan,mert ez mindössze 1 általános udvariassági gesztus? Dogozzuk miszlikké és elemezzük ki! köszönném!
Válasz erre |
|||
|
|||
Szeretném fél év távlatából a témát ismét felhozni:Amennyiben az illető készítette az ennivalót,és a másik "jó érvágyat "kíván az étkezés kezdetekor annak az illetőnek aki dolgozott az előállításán v esetleg hozta az általa készített ételt,az neveletlenség?Reménykedek abban h valaki adminként nézi és visszaolvassa a posztokat,s ha tud:válaszol a kérdésemre..addig is várok még türelmesen.Béla üdvözletét küldi
Válasz erre |
|||
|
|||
RE: #2 Kedves Béla! Bocsánat, hogy csak most jelentkezünk, elkerülte kérdésed figyelmünket. Jó étvágyat általában a vendéglátó, vagy a pincér szokott kívánni, miután elhelyezte az asztalon az ételt. Ha ezt nem tette meg, ő volt az illetlen. Baráti társaságban ( főleg, ha az ételek több helyről érkeztek) bárki kívánhat elsőként "Jó étvágyat"! ez egy udvariassági gesztus. Randevún illik megvárni, míg a hölgy megkezdi az étkezést és akkor "Jó étvágyat!" kívánni neki, amit a hölgy viszonoz (hiszen a férfi hívta meg a hölgyet). Esküvőn, vagy díszvacsorákon az erre felkért, vagy köszöntőt mondó személy kíván "Jó étvágyat!" és ezután kezdi meg mindenki az étkezést. Eléggé miszlikre szedtük? :-) Kérlek jelezz, ha még többre vagy kíváncsi. Válasz erre |
|||
|
|||
Hurrá,örülök!-köszönöm. Nos,az alap szitu az volt,amiből morci lett h a kisasszony hozott ennivalót,amit ő készített még náluk,és én pedig amikor leültünk(ki osztva ketté az adag)az otthonról jött szokás alapján jó étvágyat kívántam(x,h most akkor már nekikezdett-e v még nem)Mire közölte velem h ezt ő hozta,ne kívánjak jó étvágyat,mert udvariatlan.Az lenne amit szeretnék megtudni,h mivel vadidegenek is kívánnak egymásnak akárhol jó étvágyat,függetlenül h ki honnan hozta,v kapta..helytelenül jártam-e el?Amennyiben ő általa készített és elhozott ételt esszük,akkor kussban kéne maradnom..esetleg csak azután viszont kívánnom ha ő megtette?Nekem ez í furcsa,mert otthon olyan közvetlenül voltunk eddig ebben a dologban,meg sem fordult a fejemben h lenne sorrend.Abból indultam ki h ez 1 jóindulatú gesztus..Japánban is alkalmazzák,pedig ők aztán igen érzékenyek és hamar sértődnek,mégis ha valakit enni látnak, -biztatják.Itterasai..Köszönöm ha erről az oldalról is kielemezzük! Bélás
Válasz erre |
|||
|
|||
Nem jártál el helytelenül egyáltalán ebben az esetben. Ez egy közvetlen baráti gesztus volt a részedről. Viszont ha ennyire sértődékeny és érzékeny a hölgy, akkor légy vele óvatos, mert elképzelhető, hogy egyéb gondok is lesznek vele...
Válasz erre |
|||