vissza a térképhez >
bejelentkezés regisztráció

Szilvásvárad - Fátyol-vízesés

szavazatok (0)

 

 Fátyol - vízesés


A Szalajka-völgy kirándulóhelyeivel, titokzatos romantikájával, szerelmesek számára is valóságos  paradicsom. A völgybe egy kedvesen zakatoló kisvasúttal, vagy gyalogosan lehet feljutni.  A meseszép erdei kirándulás során csobogó patakok, buja zöld növényzet, hosszúlábú fák, színes pillangók, táncoló szitakötők, csend, béke, és óriási kék égbolt fogadja a látogatót.

A völgy egyedülálló szépsége a „Fátyol-vízesés” vagy más elnevezés szerint „Hétfátyol-vízesés”. A hófehér mészköveken végigzubogó víz, valóban a menyasszony vállára omló fátylat juttatja eszünkbe. Ártatlanságot, érintetlen szépséget idéz.

A hihetetlenül szép és romantikus természeti jelenség sok férfit ihletett már lánykérésre ezen a helyszínen.

Esküvői fotókat is szívesen készítenek  a festői szépségű környezetben.

Ez a különleges képződmény úgy keletkezik, hogy a vízgyűjtő területre hulló csapadék a dolinákban eltűnik. A víz a levegőből felvett szén-dioxiddal szénsavat alkot, a mészkövet először feloldja, majd ismét felszínre jutva mésziszap formájában lerakja, és így mésztufa gátakat képez. A mészkőlerakódás maga alá temette és megkövesítette a vízi növényeket és a fák gyökereit, amely  mésztufa lépcsőket hozott létre. A víz egy hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le.

 

Vélemények

#1 tiffani 2010-04-25 16:13:42
Gyerekkoromban rengetegszer nyaraltunk nagymamámnál aki rendszeresen elvitt minket sétálni és kirándulni Szilvásváradra:-) a vízesésnél minden évben jártunk és mindig nagy élmény volt.Sok idő után tavaly voltam ott először,a barátomat vittem el.Számára is legalább akkora élmény volt mint nekem anno :-). Mindenkinek csak ajánlani tudom,remek hely egy kis romantikus sétára..

Válasz erre
Vélemény hozzáadásához be kell jelentkezned!