vissza a térképhez >
bejelentkezés regisztráció

 

A Molnár-szikla legendája


A sziklán egykor nyírfakereszt őrizte a sziklacsoport névadóinak tragikus emlékét. Azóta időtállóbb vaskeresztre cserélték, örök mementóul, a boldogtalan szerelem jelképeként. A Szinva - völgyében, ahol vízimalom őrölt, a legenda szerint a molnár lánya beleszeretett a szegény molnárlegénybe, de a szívtelen apa hallani sem akart a házasságról. Gazdag férfit szánt neki, s megtiltotta a szerelmesek egybekelését. Ezért a boldogtalan pár összeölelkezve levetette magát a sziklaperemről.

Egy kevésbé ismert, de Jókai által megörökített legenda szerint egy öreg molnár ugrott le a szikláról, amikor megtudta hogy fiatal felesége megcsalja. A helybéliek azt mesélik, hogy legalább harminc emberről hallottak, akik a függőleges szikláról a mélységbe vetették magukat. Más írások megemlékeznek egy fiatal szerelmespárról, akik a szülők ellenkezése miatt határoztak úgy, hogy együtt vetnek véget életüknek. A lány leugrott, a fiú megrettent és hazatért Miskolcra, de a közmegvetés visszaűzte, s a szikláról a mélybe vetette magát ő is.

A hegytetőről csodálatos panoráma nyílik a tájra. A sziklaszirt és kereszt megközelíthető túristaösvényen Miskolcról a Majális Parkból a    jelzésen keleti irányban haladva.

 

 

Ehhez a linkhez még nem írt senki véleményt. Legyél Te az első!

Vélemény hozzáadásához be kell jelentkezned!