vissza a térképhez >
bejelentkezés regisztráció

 

  

Középpontban a vendégek


Kit hívjunk meg? 

Az esküvő nagyságát mindenki lehetőségeihez mérten tervezi. Így a meghívott vendégek létszáma is mindenkinél más és más. Aki teheti, az vendégeit mind a szertartásokra, mind az ünnepi étkezésre  meghívja. Azonban költségkímélőbb, ha csupán a ceremóniára hivatalosak a távolabbi ismerősök és barátok. Bárhogy is döntünk, meghívásunknál legyen egyértelmű, hogy kit melyik eseményre várunk.

Amennyiben a szokásoktól merőben eltérő, esetleg extrém esküvőre szól a meghívás, a meghívóban ezt jelezni kell, hogy a vendégek felkészülhessenek erre, gondoskodni tudjanak a megfelelő öltözékről.

     

Meghívó

A meghívót illik személyesen átadni. Amennyiben erre nincs mód (pl. külföldön él rokonunk), akkor is legalább telefonon hívjuk meg  és ezután postázzuk a meghívót.

Az invitálás stílusában és szövegezésében utaljon az esküvő jellegére. (pl: Egy hagyományos, sátras lakodalom meghívójában is különbözzön egy exkluzív, elegáns esküvői meghívótól.) A meghívónak tartalmaznia kell a legfontosabb információkat:

 Nevek
Időpontok
Helyszínek
Idézet (az esküvő mottójául)
Diszkrét utalás a nászajándék formájára
Nászajándék felelős neve
Cím, elérhetőség
Esküvői webhely megadása
Helyszínek megközelíthetősége autóval, tömegközlekedéssel (esetleg térképpel)
Parkolási lehetőség feltüntetése

Mindezek az információk nem minden meghívón férnek el, ezért célszerű a meghívó betétlapjaként, vagy a hozzátartozó borítékban elhelyezni.

Manapság gyönyörű meghívókat vásárolhatunk (a legszebbeket tesszük közzé Szerelemparkunkban), vagy készíthetünk magunk. Bárhogy döntünk, a legfontosabbat ne felejtsük el! Időben juttassuk el a meghívottakhoz, kb.másfél-két hónappal az esküvő előtt, hogy rokonaink készülhessenek a nagy napra!

      


Vendégek fogadása

Amire mindenképpen érdemes figyelni, hogy legyen egy kiválasztott személy, aki kizárólag a vendégek igényeivel foglalkozik. Ő lehet a násznagy, vagy fogadott vőfély, vagy ha profi esküvőszervezőt hívunk, az ő feladata is a vendégfogadás, ültetés, figyelmesség, az esetleges hangoskodók lecsillapítása.

Érkezéskor a vendégeket – különösen ha hosszú utat tettek meg, kedves és figyelmes gesztus  frissítő italokkal és aprósüteményekkel várni.

Vendégek szállítása

A vendégek szállítását is előre gondosan meg kell tervezni. Ha szükséges buszt lehet bérelni, vagy autókkal lehet megoldani a szállításukat. Autók, buszok, limuzinok, old timerek és hintók bérlése esetén, jó előre le kell foglalni a kiválasztott járművet. ( Már 5-6 hónappal a nagy nap előtt). Különösen igaz ez a a tavaszi-nyári időszakokra, amikor az utolsó pillanatban már nem igazán lehet  a megálmodott járművet megszerezni.

     

Ültetési rend

Legyen gondosan összeállított vendéglistánk.
♥ Javaslatunk, hogy készítsünk ültetési rendet..
Készítsünk ültető kártyákat. Ezek lehetőleg  illeszkedjenek stílusukban, anyagaikban a meghívó, a  menükártya, a vendégkönyv és a  köszönetajándék stílusához.
Az asztalokat általában T vagy U alakban állítják össze, vagy 8-10 személyes körasztalokkal rendezik be a teret. Készítsük el ezek alapján ültetési tervünket.
Az ifjú pár a feldíszített központi helyen  a fő asztalnál foglal helyet. A menyasszony a vőlegény jobbján ül. Mellettük foglalnak helyet szüleik, majd a tanúk, nagyszülők, koszorúslányok és a legközelebbi rokonok.
Azonos korosztályt és hasonló érdeklődésűeket, hasonló társadalmi rétegből érkezőket ültessünk egymás mellé, hogy könnyebben találjanak beszédtémát. Egymást nem szívlelőket ültessünk távolabb egymástól!
Idősekre, mozgássérültekre, gyerekekre különösen figyeljünk (árnyas hely, játszósarok, gyermekfelügyelet, rámpa…)
Mindenkinek legyen helye, ne felejtsünk ki senkit!
Hagyjunk néhány helyet az utolsó pillanatban döntő, később érkező vendégeknek is.

Érdemes az ülésrendet a bejáratnál elhelyezni, így a vendégek már ott megnézhetik, hol lesz a helyük.

       

Ünnepi étkezés

Az étkek kiválasztásánál  gondoljunk a városi és vidéki rokonok igényeire. Válasszunk hagyományos ételeket és különlegességeket egyaránt. 
A felszolgálás módja lehet asztalonkénti szervírozás, vagy svédasztalos formában. Az ültetett vacsora előnye, hogy a vendégsereg kiszolgálásáról és igényeiről a személyzet gondoskodik. A svédasztalosnál bárki szabadon választhat ízlése szerint a  felsorakoztatott étkekből. A kettő kombinációja is lehetséges.
Gondoljunk a vegetáriánusokra, a  speciálisan  és diabetikusan étkezőkre, valamint válasszunk gyermek menüket is.
Érdemes tekintettel lenni a menüsor összeállításánál az adott évszakra.  Egy forró nyári estén gondoskodjunk bőséges frissítőkről, esetleg fagylaltokról. Hideg téli esküvőkön jólesik a forralt bor, vagy hozzunk létre teasarkot, ahol kínáljunk különleges teákat.

Gyerekek

A gyerekek jelenléte az esküvőn különös odafigyelést igényel, hiszen ők rövid ideig tudnak egy helyben ülve maradni, ezért rohangálásuk megbonthatja az alkalom ünnepélyességét. Ezért célszerű számukra játszósarkot kialakítani, gyermekfekügyelőt fogadni, hogy a szülők felhőtlenül jól érezhessék magukat.

Alakítsunk ki a kisebbek számára alvó helyet is (járókát, babakocsit) egy csendesebb helyen. Gondoskodva felügyeletükről is.

A gyermekek jóval kevesebbet fogyasztanak és válogatósabbak is a felnőtteknél. A menü összeállításánál gondoljunk rájuk.

Mindezek mellett a gyermekek nagyon kedves színfoltjai  az esküvőnek. Csinos ruhácskájukban, karjukra akasztott kosárkájukkal, melyből virágszirmot szórnak, vidámságukkal, mosolyukkal, derűs és üde jelenségei a nagy napnak.

     

Nászajándék

A vendégek általában nászajándékkal érkeznek. Alakítsunk ki egy helyet, ahová összegyűjthetők a vendégek ajándékai.
Legyen felelőse a nászajándékoknak is (általában a koszorúslányok szokták egy helyre gyűjteni és felügyelni az ajándékokat).
Valószínűleg lesznek, akik pénzt ajándékoznak, ezért jó ha gondoskodunk egy ízléses dobozról, melybe a borítékokat lehet gyűjteni.
A nászajándékok kibontása után jó feljegyezni, kitől mit kaptunk, hogy viszont ajándékozásnál hasonló értéket adjunk.

Köszönetajándék

A vendégek jelenlétükkel megtisztelik az ifjú párt, ajándékaik segítséget jelentenek  új életük elindulásában. Szép gesztus megköszönni jelenlétüket kedves, apró ajándékkal. Sokféle kapható és készíthető. Pl:

Mézeskalács monogrammal
Cukrozott mandula zsákocskában, dobozban
Apró csokolédé vagy bon-bon különlegesen csomagolva
Gyertya
Sok egyéb ötlet található Szerelemparkunkban.

Az ültető kártya és a köszönetajándék lehet ugyanaz a tárgy is.


Vendégkönyv

Szép emlék marad, ha vendégeink jókívánságait emlékkönyvbe gyűjtjük. Tartalmazhatja a vendégkönyv az ünnepnapon történt bejegyzéseket, de a nászajándék kibontása során előkerülő üzenetek, kártyák is bele kerülhetnek. Néhány év elteltével jó érzés lesz átlapozni, visszaemlékezni.

     

Vendégek szórakoztatása

Szokás különböző játékokkal, vagy egyéb műsorral szórakoztatni a vendégeket. Hagyományos lakodalmakban általában a vőfély gondoskodik ezekről a játékokról. Modernebb esküvőknél különböző műsorok szórakoztathatják a násznépet. 

Jó ötlet egy vidám filmösszeállítás a fiatalok múltjáról és szerelmi történetéről. Egy mixershow vagy humoros vetélkedő. A Szerelempark ötleteket ad ezekhez a műsorokhoz.

A hangulatteremtés fontos kelléke a jó zene. Az esküvő stílusához és hangulatához illeszkedjen az alkalom zenéje is, amely lehet szalonzene, jazz, örökzöld melódia, mulatós, vagy bármilyen számotokra kedves muzsika. Költségkímélő, ha CD-ről szól a zene, azonban ennek az összeállítása is gondos előkészítést igényel.

A vendégek szórakoztatása és a hagyományok tisztelete is a menyasszonytánc. Ennek hagyományai  tájegységenként változnak. Más-más szokás van vidéken és  modern esküvőkön. A hagyományos lakodalmak egyik fő eseménye a menyasszonytánc, melyet vagy éjfél előtt kezd el az ifjú pár, vagy tortavágás után menyecske ruhát öltve. Ennek neve ilyenkor menyecsketánc. A vendégek egymástól lekérve ropják a táncot a menyasszonnyal, pénzt dobálva egy kalpba, vagy kosárba.

Modernebb formában inkább a bálok hangulatát idézve lejti táncát a menyasszony és a vőlegény. Tánciskolák nyújtanak segítséget a felkészülésben, hogy ez a tánc látványos legyen. A tánciskola kiválasztásában is segítséget ad a Szerelempark.


Köszönő levél

A nászajándékot és a részvételt illő megköszönni. Szép gesztus néhány héttel az esküvő után  köszönő levelet küldeni és egy esküvői képet mellékelni. Jól esik vendégeiteknek (különösen azoknak, akik nagyobb értékkel ajándékoztak meg benneteket), ha kifejezitek tetszéseteket az ajándékkal kapcsolatban.

Bízunk abban, hogyha figyelünk a részletekre, a vendégek elégedetten és jó érzéssel fognak erre a szép napra emlékezni!      

 

Ehhez a linkhez még nem írt senki véleményt. Legyél Te az első!

Vélemény hozzáadásához be kell jelentkezned!