vissza a térképhez >
bejelentkezés regisztráció

 

 

8 tanács: hogyan válasszunk az esküvőre videóst


  Néhány szempont, amire érdemes figyelni, ha később is olyannak szeretnénk látni az esküvőnket, mint amilyennek elképzeltük.
 
Hacsak nem mi vagyunk Vilmos és Kate – márpedig nem mi vagyunk, hiszen ők már összeházasodtak –, akkor nem nagyon reménykedhetünk abban, hogy a világ tévétársaságai közvetítik majd a mi nagy napunkat, és a felvételekből később kedvünkre csemegézhetünk. Ezért nem árt gondoskodni arról, hogy maradjon képes emlékünk az esküvőnk eseményeiről.

Az első nagy kérdés: költségkímélő megoldásként egy lelkes rokont kérjünk fel erre a szerepre, vagy fogadjunk profit, aki járatos az esküvői videózásban? A következőkben felsorolt szempontok mindenképpen egy videózásban jártas szakember mellett szólnak.
Mire kell figyelni, nehogy egy önjelölt „profit”, hanem valóban hozzáértőt válasszunk? Mielőtt bárki mellett letennénk a voksunkat, járjunk utána a következőknek:
 
1. Valóban profi?

Manapság a technológiai fejlődés megengedi, hogy bárkiből operatőr és szerkesztő legyen, miközben többségük valójában csak az eszközökkel rendelkezik, magas szintű tudással már nem feltétlenül. Mi a különbség? A tapasztalat! Ha igazán megfelelő szakembert szeretnénk választani, érdeklődjünk afelől is, hogy az esküvői videózáson kívül van-e egyéb szakmai tapasztalata. Aki például készített már dokumentumfilmet, vagy élő tévéműsorban dolgozott operatőrként, az tudja, hogyan kell bánni az eleven pillanattal, amiből mindig csak az adott létezik, nincs második lehetőség.

2. Technikai háttér: a kamera

Az otthon fellelhető, könnyen kezelhető, kis méretű kamera nagyszerű találmány, amikor a nyaralásunk megörökítéséről van szó. Azonban, ha az esküvőnkről profi felvételeket szeretnénk, az elkészítését olyan személyre bízzuk, aki a házi videókameráknál komolyabb felszereléssel rendelkezik. Az ilyen kamerával felvett kép sokkal tisztább, jobb minőségű, szebbek a színei, még nem kifejezetten tökéletes fényviszonyok között is.
Érdemes olyan videós mellett dönteni, aki naprakész a legmodernebb digitális technikák terén.

 3. A világítás: pont, amennyi szükséges

Tisztázzuk, hogy a megfelelő felvétel elkészítéséhez milyen világítástechnikai berendezésre van szükség. Nem túl szerencsés, ha állványokra szerelt lámpaerdő borítja a színhelyet, mégiscsak esküvőre készülünk, nem filmforgatásra. A legjobb, ha a fényforrás a kamera tartozéka, így együtt mozog az operatőrrel, és mindig azt, akkor és annyira világítja meg, amit, amikor és amennyire éppen szükséges.
 
4. A kettő jobb

Ha igazán a profi dokumentálásra törekszünk, válasszunk olyan videós szolgáltatást, ahol lehetőség van egyidejűleg többkamerás felvétel készítésére is. Így az esküvő bizonyos eseményei alatt –¬ például a hosszú, templomi bevonulásnál, vagy a szertartás idején – míg az egyik kamera az ifjú párt veszi, a másikkal a násznépről lehet felvételt készíteni. Ennek később a vágásnál lesz szerepe: sokkal pörgősebb, élményszerűbb összeállítást lehet készíteni.Ehhez nem elég a két személy és a két kamera, fontos, hogy mindkét kamera ugyanolyan minőségű és rendszerű legyen.
 
5. Mit mondott?

Amikor képi megörökítésben gondolkodunk, könnyen elfeledkezünk a hangról. Ne kövessük el ezt a hibát! Mennyivel jobb lesz később is hallani azt az „igen”-t, mint egy némafilmről kikövetkeztetni. Bár a kamerákon van mikrofon, az csak általánosan, a kamera környezetében hallható hangokat rögzíti. Egy vezeték nélküli csiptetős mikrofonnal viszont minden fontos felvehető, ami csak elhangzik az esküvő jelentősebb pillanataiban.
      
6. Felvételből – szerkesztett film

A sok-sok felvett anyagból végül egy összeállítás készül – de nem mindegy, milyen stílusban. Győződjünk meg arról, hogy aki majd a végső filmet szerkeszti, hasonlóan gondolkodik-e a végeredményről, mint mi. Esküvő kapcsán könnyen csúszhatunk bele egy animációkkal és effektekkel tűzdelt, habos-babos, romantikus látványvilágba, ami mások, vagy néhány évvel később akár már önmagunk számára is kissé eltúlzottnak tűnhet. A klasszikus egyszerűség azonban sosem megy ki a divatból. És ha fogékonyak vagyunk rá, a humort sem muszáj mellőzni.

 7. Referenciák, avagy kérjünk demófelvételt

A legszerencsésebb eset, ha az alapján választhatunk videóst, hogy az ismeretségi körünkben már láttuk a munkáit (igen, többet is!), jókat hallottunk róla emberként és szakemberként egyaránt. Mert lehet valaki a videókészítésben professzionális, ám, ha az ifjú párt és a násznépet a túlbuzgó rendezői hajlamai miatt egész este statisztaként ugráltatja, hamar rémálommá válik az esküvő. Ismeretlenül választott videós esetén mindenképpen nézzük meg néhány munkáját, és ha van rá lehetőségünk, beszéljünk más párokkal, akik már dolgoztak vele.
 
Mikre figyeljünk a demófelvételen?
  a kép tisztasága, még gyengébb fényviszonyok között is
  tiszta hangok, érthetőség, természetes hangszínek, a hangzás, a hangerő egységessége
  megfelelő kameramozgás, remegésmentes képek
  képbeállítások igényessége, művészi színvonala
  zökkenőmentes, dinamikus szerkesztés
  a felvétel hangulata: érződik-e, hogy egy különleges napról készült?
  szereplők viselkedése: észrevehetően feszélyezi őket a kamera, vagy láthatatlanul van jelen?
 
8. És egy apróság a végére: a „videós” öltözéke

Igaz, ő dolgozni jön az esküvőnkre, ahol folyamatosan mozgásban lesz, ennek ellenére beszéljük meg vele, hogy erre a napra mégse farmert és tornacipőt válasszon munkaruhának.

 

Forrás:

 

 


Ehhez a linkhez még nem írt senki véleményt. Legyél Te az első!

Vélemény hozzáadásához be kell jelentkezned!