vissza a térképhez >
bejelentkezés regisztráció

 

Leánykérés


Ha egy nõt igazán boldoggá akarsz tenni, és azt szeretnéd, hogy soha ne felejtse el a lánykérés napját, még a nagy pillanat elõtt gondoskodj egy eljegyzési gyûrûrõl. Hagyományosan ez egy solitaire (szoliter), azaz egy köves gyûrû, ami lehet gyémánt, vagy egyéb más drágakõ is. Leánykéréskor ezt a gyûrût a férfi a nõ bal gyûrûsujjára húzza fel, házasságkötéskor pedig majd átvándorol a jobb kéz gyûrûsujjára, a karikagyűrű mellé (innen jön majd a kísérõgyûrû elnevezése). És hogy az eljegyzési gyûrût miért éppen a kéz negyedik ujján viseljük, a gyûrûsujjon? A régi görögök és egyiptomiak úgy hitték, hogy a bal kéz gyûrûsujjából egyenesen a szívig és az ott lakó szerelemig vezet egy véna, a "vena amoris". A hiedelem szokássá rögzült az idõk során és ez az oka, hogy Olaszországban a házasok is a bal kézen hordják gyûrûjüket.


Mit figyelj meg párodon?

Figyelj oda, hogy mit szeret és mit nem az ékszerek terén Ez az első nagy lépés a (számára) tökéletes gyűrű kiválasztása felé.

Milyen színű aranyat szokott viselni? A legtöbb nőnek határozottan kedveli a fehéraranyat, vagy épp a sárgát. Ha az ő kedvence a fehérarany vagy a platina, ne nézz olyan gyűrűket, amik sárgaaranyból vannak, vagy sárgaarany foglalatban tartja a követ.

Milyen stílusú ékszereket hord? A modern, letisztult formákat szereti, feltűnő és egyedi stílusút? Vagy netán a patinásabb stílusú gyűrűket kedveli? Vagy azt mondanád, hogy inkább olyan stílusú klasszikus ékszereket hord, amik sosem mennek ki a divatból?

A legjobban azok az ékszerek tükrözik az ízlését, amelyeket nap mint nap hord, nem azok, amiket csak alkalmakkor vesz fel, hiszen a mindennapos viseletben érzi magát igazán kényelmesen.

Említette már neked milyen ékszereket szeret, vagy mutatott eljegyzési gyűrűket, amikor együtt vásárolgattatok? Ha eddig még nem, vidd el vásárolni. Nem nagy ügy egy ékszerüzlet mellett elsétálni. Ha semmiképp nem akarsz gyanúba keveredni, mondd hogy egy új órára vágysz, és hagyd, hogy a gyűrűk között is nézelődjön.

Talán nemrég jegyezték el egy barátnőjét? Tetszik neki az eljegyzési gyűrűje? Miért igen, vagy miért nem?
Szereti a gyémántot? Van olyan nő is, aki nem. (Bár ez igen ritka.) Alternatívaként ott van a zafír, a rubin és egyéb kemény és tartós drágakövek, amelyek gyönyörű színükkel különlegessé teszik az eljegyzési gyűrűt.

Mi áll jól leginkább a kezén?

Egy nyújtott alakú gyémánt, mint például a marquise vagy ovális csiszolású, optikailag hosszítja a rövid ujjakat. A szélesebb gyűrűk általában kissé rövidebbnek mutatják az ujjakat, szóval gondolj az arányokra:
Hosszú ujjú nők viselhetnek bátran merészebb stílusú, vastagabb gyűrűket is.
Egy extrém finom foglalat elveszhet egy hosszú kézen, túlságosan kihangsúlyozva a méretét, és ezáltal sokkal kisebbnek tűnhet a gyűrű.

Vedd figyelembe az életvitelét!

Hogy fog a gyűrű illeszkedni az életvitelébe? Olyan helyen dolgozik, ahol egy feltűnőbb gyűrűvel túlságosan kitűnne onnan? Egy túlságosan kiemelkedő foglalatban lévő drágakő könnyen beleakadhat a ruhába, és nehezebb a tisztán tartása is. Egy ilyen gyűrű jó lehet később ajándékként, amit alkalmakkor vesz majd fel, nem minden nap.

Ha már van elképzelésed a jeggyűrűről azért, ha nincs akkor azért kérd szakember segítségét a kivitelezéshez, hogy a mindennapi életben is praktikusan viselhetõ tárggyá váljon. Az ő segítségével  olyan eljegyzési gyűrűt találhatsz, amivel maradéktalanul elkápráztatod szerelmedet.


Mekkora a gyűrűmérete?

Ha a hõn szeretett nõt meg akarod lepni az eljegyzési gyûrûvel, és biztos akarsz lenni benne, hogy a méret tökéletesen passzol majd abban a tökéletes pillanatban, adunk néhány ötletet arra, hogy tudd meg a gyûrûméretét anélkül, hogy beavatnád õt a titkodba.

Ha kedvesednek van egy gyûrûje, amit a gyûrûsujján hord, találj megfelelõ alkalmat rá, amikor éppen nem viseli, és vidd el feltûnés nélkül egy ékszerüzletbe, hogy lemérjék a méretet. Ha nem túl egyértelmû, akkor ajánld fel, hogy elviszed az ékszereit tisztításra. Esetleg próbáld fel valamelyik ujjadra, és jelöld be rajta egy tollal, hogy meddig tudod felhúzni, aztán keress fel egy ötvöst, aki leméri.

Ha sosem veszi le hosszabb idõre a gyûrûjét, akkor megpróbálhatsz valamiféle lenyomatot készíteni belõle. Például vegyél egy tollat és egy ceruzát, és rajzold körbe a gyûrû belsejét.

Ha pedig egyáltalán nem hord gyûrût, vagy sosem veszi le, megkérdezheted valamelyik barátját/barátnõjét, vagy rokonait, hátha valaki ismeri a gyûrûméretét, vagy tud benne segíteni.

A megfelelő csiszolás és foglalat kiválasztása

A briliáns csiszolás az egyik legkedveltebb csiszolási forma a nők körében, de lehet, hogy a te kedvesed pont nem tartozik közéjük. Lehet, hogy ő egy kecses marquise, ovális vagy csepp alakú gyémántot szeretne, vagy esetleg egy princess (négyszögletes) vagy smaragd csiszolású formát. Egyéb fantáziacsiszolás is lehet egy opció, mint például a szív alakú.
Úgy véled, hogy egy solitaire gyűrűt kedvelne, egy gyémánttal a közepén, vagy három, netán több kővel? Az aktuális ékszerei jó támpontot nyújthatnak neked ebben is.
 

A foglalat

   Karmos: A foglalat, ami hagyja, hogy a kõ legyen a hõs. Minden oldalról látható, maximális csillogással. Minél több karom tartja a követ, annál biztonságosabb
   Csatorna: A kövek két párhuzamos fémsín között ülnek.  Akkor tökéletes, ha egy szintben és síkban állnak a kövek.
  Pavé: Modern, de kifinomult . Apró fémgyöngyök tartanak minden egyes követ a saját foglalatában.
   Tokos: Idõtlen. Klasszikus foglalat, ami a figyelmet a kõre irányítja, körbevéve az értékes fémmel.
  Nyitott: Látványos foglalat. A kõ nagy része látszik, csak a két szélén van rögzítve. Megfelelõ anyagvastagság szükséges hozzá. Egy kis hidat szoktak a kõ alatt hagyni, hogy véletlenül se nyíljon szét a gyûrûsín.
 

 

Angol: Süllyesztett foglalat, karmok nélkül. A kõ teteje egy szintben van a felszínnel.

 

 A gyémánt


A gyémánt csillogását a platina természetes fehér fénye egészíti ki legjobban, és szilárdságával kellõ mértékben védi is a követ, ezért értékesebb kõ esetében mindenképp platina foglalatot ajánlunk. A világ leghíresebb gyémántjai - mint a dél-Afrika Csillaga, és a Hope-gyémánt - platina foglalatban vannak rögzítve. A platina nem tartalmaz sárga színárnyalatot vagy ötvözetet, amivel befolyásolná a gyémánt színét.

A gyémántot az úgynevezett "4 C" alapján minõsítik.
Az elsõ "c" a colour, azaz a kõ színe,
A második "c" a clarity, a kõ tisztasági foka,
A harmadik "c" a cut, azaz a kõ csiszolása, polírozása és annak a minõsége,
A negyedik "c" a carat, azaz a kõ súlya.


A kerekre csiszolt, úgynevezett briliáns csiszolási forma nyújtja a maximális csillogást és szikrázást, ezért ez a legoptimálisabb csiszolás, de léteznek még más, fantázia csiszolások, amik ugyancsak szép esztétikai élményt nyújtanak, és egyben különlegessé is varázsolhatják az ékszert.

 

Fémek

A legtöbb eljegyzési gyûrû platinából, aranyból vagy fehéraranyból készül.

Forrás:

 

 

Ehhez a linkhez még nem írt senki véleményt. Legyél Te az első!

Vélemény hozzáadásához be kell jelentkezned!